5. aprill 2015

"Hea põhjatuule vastu" (Daniel Glattauer) Vanemuises

Teater „Vanemuine“
Daniel Glattauer
„Hea põhjatuule vastu“
netiromanss kahes vaatuses.

Saksa keelest tõlkinud Piret Pääsuke
Dramatiseering ja lavastus Rein Pakk
Lava ja kostüümid Annika Pakk
Muusikaline kujundus Ardo Ran Varres





Esietendus 27.03.2013. Vanemuise väikeses majas
Osades:
Elina Purde (Pähklimägi)- Emmi Rothner
Andres Mähar-Leo leike
Jüri Lumiste  –Bernhard Rottner (hääl)


Armastusromaan, mis saab alguse ekslikult valel aadressil saadetud e-kirjast. Selline tänapäeva kiriromaan e-kirjades.   Kavas tutvustatakse kiriromaani mõistet, allikaks Liina Lukase  „Noore Wertheri kannatused“ järelsõna. Samuti on kavas koha leidnud lõigud Wertheri kirjast oma sõbrale, markiis de Merteuili kiri Vikont de Valmontile ja Chevalier Danceny kiri Cecile Volangesile raamatust „Ohtlikud suhted“ (Pierre Choderlos de Laclos, Eesti Raamat 1987).

Daniel Glattaueri raamat  „Hea põhjatuule vastu“ ilmus 2006.a., lugesin seda eestikeelse tõlke ilmumisel aastal 2011 ja raamat meeldis väga. Mõjus värskendavalt  ja uudselt. Viis mõtted sellele, et armastus sünnib siis kui me seda tahame ja selleks valmis oleme, sõltumata armastatu reaalsest kohal-olekust või isegi olemasolust.  Raamatu teine osa „Kõik seitse lainet“ nii palju ei meeldinud, see vastas ootustele, et Emmi ja Leo kohtuvad ja saavad õnnelikuks. „Hea põhjatuule vastu“ seevastu jättis mõnusalt ärritava lõpetamatuse tunde.



Teatrietendust läksin vaatama pisukese kõhedustundega, aga nii harva kui „Vanemuise „ etendust õnnestub näha, ei saanud loobuda. Kõhedusega, sest minu arvates lugu ei ole teatrilavale sobilik, pigem kuuldemänguks.

Etendus siiski meeldis. Eriti I vaatus, kus oli dünaamikat ja üllatuslikke momente rohkem ning endale ka ei olnud veel kogu raamatu süžee  meenunud. II vaatus oli aeglasem, kirjade ettelugemine pisut venivam ja kohati muutus üsna sentimen-taalseks või siis asjatult närviliseks, et mitte öelda hüsteeriliseks.

Uurisin vaheajal, kuidas etendus meeldis neile, kes raamatut lugenud ei ole.
30 + -le meeldis väga. 80+, kes arvutit ei kasuta, ka temale meeldis, arvas, et pole paha ja üksi kodus oleks igavam.

Mina jään siiski oma arvamuse juurde, et ei ole teatrilava tükk, eriti aga mitte suure saali tükk. Istusin viiendas reas ja sain uurida näitlejate näoilmeid ning selle kaudu ehk rohkem nende sisse kaeda. Kusagilt 20. reast võis  tegevus laval tunduda vaid sagimisena. Kui ikka dünaamikat ei ole, siis ei lisa seda ka laval juuste soengusse seadmine või trajektooril tugitool, raamaturiiul, arvuti , ringitammumine.  Näitlejad mängisid hästi, aga nad ei olnud need Emmi ja Leo, keda ma raamatut lugedes ette kujutasin.  Mulle meeldis Jüri Lumiste hääl, kes luges ette Emmi abikaasa Bernhardi kirja Leole. Sellele kirjale andis hääl inimliku sisu, raamatus oli see kiri piinlik.

Sõitsin pärast etendust üksi autoga koju ja Klassikaraadios mängiti ansambel „The Animals“ plaati aastast 1968 .“The Twain Shall Meet“. Mõõdakihutav pimedus autoakna taga,  äsjalõppenud etendus ja üks laul sellelt plaadilt- tekitasid meeleolu, mis jäi meelde.
 Just The Thought - Eric Burdon & The Animals:




Samalt plaadilt ka veel ühe tuntud laulu omalaadne tõlgendus:





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar