5. aprill 2015

Hector Berlioz "Reekviem" Pärnu Kontserdimajas 04.04.2015

Hector Berlioz.
 Reekviem (“Grande messe des morts”)

Tütarlastekoor Ellerhein
Tallinna Muusikakeskkooli noortekoor
Eesti Rahvusmeeskoor
Endrik Üksvärav (tenor)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester

Dirigent Tõnu Kaljuste







Tutvustusest:
Berlioz oli aastaid valesti mõistetud ja alahinnatud geenius, keda tänapäeval peetakse üheks suuremaks romantismi aja heliloojaks. Hiiglaslikku reekviemi (originaalis “Grande messe des morts”) on helilooja planeerinud esitama kuni kuussada muusikut! Selliseid mõõtmeid meie lavad Eestis ei võimalda. Kontserdipublik satub sel kontserdil otsekui teose keskele, sest muusikud ümbritsevad kuulajaid igast küljest. Selle monumentaalse teose iga ettekanne on erakordne sündmus maailma kontserdilavadel. Dirigendipuldis on Grammy auhinna võitnud Tõnu Kaljuste.

Kavast: Reekviemil on Berliozi loomingus eriline koht. Kaks aastat enne oma surma kirjutas helilooja: „Kui mind peaks ähvardatama kõigi mu partituuride hävitamisega, üks välja arvatud, siis paluksin säästa oma reekviemi.“

Võin kirjutada ilus, võimas, lummav! Mis veel.
Olen vaimustuses olnud Berliozi „Fausti needmisest“ ning soovin seda veel kuulda.
Tema „Fantastiline sümfoonia“ on tõeti fantastiliselt vaimustav.
Nüüd lisandus siia ritta ka „Reekviem“.
See oli ka suurepärane võimalus näha dirigeerimas  Tõnu Kaljustet, järgmine kord juba mais Arvo Pärdi „Aadama passiooni“ lavastuses.
Võimas orkester, osaliselt paigutatud Pärnu kontserdimaja ülemisele rõdule, õrnad tütarlapsehääled laste- ja noortekooris ning meeskoor. Väga sümpaatne esitus tenor Endrik Üksväravalt.
Pole aimugi, kuidas kogu lavaline koosseis „Estonia“ kontserdisaali ära mahutus. Pärnu Kontserdimaja suhteliselt uuena, loob rohkem võimalusi. Mulle väga meeldib Pärnus käia, kontserdimaja on uus ja seal on alati eriliselt pidulik ,kuid samas õdus õhkkond. Eilsel kontserdil Kontserdimaja särav direktriss ise rebis piletite kontsi ja soovis head muusikaelamust.

Tavakuulajana, nii nagu ennast nimetan kultuuritarbijana, võin öelda, et ei pea omama muusikalast ettevalmistust, et kuulata head klassikalist muusikat. See jõuab ise sinuni- puudutab ja puhastab.

Järgnevalt katkend „Reekviemi“ 10. osast „Agnus Dei“, mis peaks hästi sobima ülestõusmispüha esimese päeva lõpetuseks:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar