8. juuli 2015

Lucy Clarke "Üksainus hingetõmme".

 Lucy Clarke
„Üksainus hingetõmme“
Tõlkinud Kristi Küla
Eesti Raamat 2015
Sarjast „Nüüdisromaan“
300 lehekülge.







Luci Clarke on Inglismaal sündinud Austraalia kirjanik. Kirjutanud kolm raamatut, mis kõik kiiresti populaarsust kogunud. Pärast seda kui kirjaniku kodulehel ilmus teade, et käesolev raamat ilmub Eestis, avaldati see  veel Hollandis, Norras, Tsehhis, Saksamaal ja Kanadas. Juba varem ilmus USA-s ja Suurbritannias. Kokku on autor kirjutanud kolm raamatut.
Kui armas pilt, selline võiks olla ka Eva oma rõõmupäevil.





Tutvustusest:
„ Kui Eva abikaasa Jackson Inglismaal traagiliselt hukkub, hakkab naine oma väljapääsmatus hingeseisundis igatsema kohtumist mehe omastega, kes elavad kaugel Tasmaanias, kuhu nemadki pidid kord mehega reisima. Ja naine lendab etteteatamata maakera teisele poolele ning kohtub Tasmaania ranniku lähedasel väikesel saarel Jacksoni venna Sauliga, kes on nii väga Jacksoni moodi. Ainsa hetkega muutub Eva elus kõik, meenutused tema abikaasast valguvad nagu kuiv mereliiv tema sõrmede vahelt läbi ja samas muutub tema lühike kooselu Jacksoniga paljudeks vastuseta küsimusteks. Ning Eva ei tea enam üldse, keda ta on armastanud…
Tõde selles haaravas romaanis on, et kõik eelnev … oli vale.“

Seda lugu raamatus jutustab Eva. Vahele on pikitud Jacksoni lõigud kursiivis. Kõik tegelased, k.a. Eva sõbranna Callie, Eva ema, Jacksoni isa Dirk ja vend Saul on elavaks ja värvikaks kirjutatud. Lugeja kipub kõigile neile kaasa elama.
Eraldi tuleb kiita autori tegevuskoha kirjeldust, seda lugedes hakkab lugejagi unistama tundmatust ja kättesaamatust  Tasmaaniast.

Raamatu tegevuskohaks on väljamõeldud   Wattleboon ühel Tasmaania saarel. Kirjanikule oli inspiratsiooniallikaks Bruny saar Tasmaania kaguranniku lähedal.



Mõnus raamat lugemiseks-  kerge lugeda, emotsionaalne ja põnev.  
Tõenäoliselt võiksin raamatu „naistekate“ hulka liigitada, aga see raamat on minu klassifikatsioonis enamat. Väga hea armastus- ja suhteromaan.
Peategelane Eva on emotsionaalne, aga samas visa ja tugev isiksus. Kirjanik  on tema emotsioonid suureks kirjutanud ning lugeja elab tahes tahtmata  Evaga koos läbi kõik tema tunded.
Pinget ja põnevustki, mis ei ole omane armastusromaanile, jagub lõpuni.
Raamatu lõpp ei ole ettearvatav ning jätab otsad veel lahti.

Stiilinäited:
Lk. 34 Armumine üllatas teda nii sügavuse kui ka ootamatusega, nõnda erinev püsisuhetest, millest ta oli varemgi läbi jalutanud. Otsekui oleks ta libisenud paralleelmaailma, sinna, kus olid üksnes tema ja Jackson. Noil esimestel kuudel kaardistasid nad teineteise keha, lõid omaenda dialoogi, märgistades selle privaatsete naljadega, täitsid mineviku, mida nad polnud jaganud, puhast ja ehedat naudingut pakkuva olevikuga.
Lk. 234 Ma ei tea, kas Sina oled teinud kunagi midagi, mida kahetsed, Eva. Ei kujuta küll ette. Ma ei mõtle neid väikseid viperusi, nagu näiteks miski, mida soovid, et poleks seda öelnud - pean silmas neid, mis hoiavad Sind öösiti ärkvel, kui kogu ülejäänud maailm magab. Seda tüüpi mõtteid, mis seavad kahtluse all kogu Su olemuse, et kes sa üldse oled ja milleks oled võimeline.
       Minul on paljugi, mida kahetseda. Kõik võrsub väändunud okstena otsuse juurtest, mille tegin kunagi, kui olin viisteist. Mis tol päeval juhtus, pole lihtsalt lugu, mida oleks Sulle kerge rääkida, Eva. Oma peas olen teinud seda tuhandeid kordi, aga mitte kunagi pole jätkunud julgust valjusti välja öelda.“

Väga hea tõlge. Näiteks  selline sõna lk. 57 õlad võplevad. Minule uus.


Sedasorti raamat, ma arvan, et meeldib kõigile. Neile, kes tahavad kergemat lugemist kui ka teistele. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar