6. juuli 2015

Neil Simon "Paar sentimeetrit armastuseni" Oma Laval.


Neil Simon
PAAR SENTIMEETRIT ARMASTUSENI
Oma Lava uus suvelavastus!

Autor: Neil Simon
Lavastaja: Erki Aule
Kunstnik: Kristel Maamägi
Helilooja: Peeter Rebane
Tõlkija: Anne Lange
Osades: Egon Nuter ja Külli Reinumägi mängivad kahepeale viit erinevat rolli. 






Tahtsin näha Vaba Lava ja pühapäeva õhtu tundus selleks sobilik.  Etendus ise ka- Neil Simoni lüüriline komöödia. Sobilik etendus minule kui ka igale teatritrupile, selleks et rahvast saali saada. Ikka tuleb mõttesse mõni Neil Simoni menutükk. Minul „Päikesepoisid“, aga kellelgi teisel ehk „Biloxi bluus“ või „Kommipoodi ära eksind…. „ või…..
Ühesõnaga Neil Simon on kindel valik, mitte midagi väga sügavat.

Tutvustuses öeldakse:“ Kas tõeline armastus on see, mida me endale ette kujutame, või see, millega me iga päev kokku puutume?
Jake on parimais aastais kirjanik, kes töötab selleks, et päästa oma abielu ja samas ei saa ta süveneda töösse, kui suhted pole korras. Ta ei suuda enda kõrval hoida oma abikaasat, samas kui ta ei suuda endast eemal hoida mälestusi nendest naistest, keda tema kõrval enam pole.
Teda ümbritsevad naised keda ta armastas, armastab, või peaks armastama. Kõik nad nõuavad temalt midagi, kõigile peab ta midagi pakkuma aga alati jääb midagi natuke puudu. Mitte palju, ainult paar sentimeetrit.“

Jake on kirjanik, kes oma mõtetes peab väljamõeldud dialooge abikaasa Maggiega, surnud esimese abikaasa Juliega, õe Kareni ja tütre Mollyga. Jakega saame tuttavaks just siis kui tema suhted oma naise Maggiega on sassis. Jake ootab Maggiet töölt koju ja mängib mõtetes läbi nende esmakohtumise. Kõik dialoogid, need, mis toimuvad Jake peas kui ka need, mis päriselus kusagil 1980. aastate New Yorgis, mängivad näitlejad laval läbi. Jake helistab oma õele Karenile, kes on õnnetu üksik lahutatud  teleri külge aheldatud naine, kurdab kehva aega oma abielus ja saab vastu etteheiteid oma naistelembuse tõttu. Jake tunnistab, et armastab oma naist rohkem kui kunagi varem, kuid ei eita vestluses õega ka seda, et on oma naist petnud. Kui Maggie  töölt saabub ja teatab, et peab nädala-vahetuseks Philadelphiasse sõitma ega saa Kareni juurde õhtusöögile minna, küsib Jake ettevaatamatult, kas naine soovib lahkuda ka abielust ning pall hakkab veerema. Abielupaar võtab 6 kuuks aja maha ja kolib lahku. Maggiega olevikus kohtume 6 kuu pärast. Vahepeal on laval Jake koos õe Kareni, noorelt surnud esimese abikaasa Julie ja tütre Mollyga.

Kõiki neid osasid teevad kahekesi Külli Reinumägi ja Egon Nuter.
Originaalis kannab näidend nime „Jake naised“. Esietendusel Brodwayl Neil Simoni teatris oli iga naise osas ikka eraldi näitleja. Lisaks oli laval veel kaks naist: Jake psühhoanalüütik ja viimane armuke.

Näidendit on suveteatri lavastuse jaoks lihtsustatud ning kindlasti on sellega mõndagi kaotatud. Oma iva leiab lavastusest üles siiski. Lühidalt võib kokku võtta nii: elada siin ja praegu ja hoida armastust, et ei oleks seda hiljem vaja päästma asuda.
Tutvustuses öeldakse, et Jake on kirjanik, kes töötab selleks, et päästa oma abielu. Raske nõustuda. Ka selle kuue kuu jooksul on Jakel 5 armukest, samas on tal naise sõbra kohta kõige tähtsam küsimus „Kas sa magasid temaga?“. Võib-olla saanuksin Jakest paremini aru kui laval oleks olnud tema psühhoterapeut. Nüüd ei haakunud Jake lapsepõlvemälestused minu jaoks etendusega.
Kohati tundus etendus  väga hästi mängitud stseenide reana minimaalse lavakujundusega.
Näitlejate mängu tõesti nautisin. Egon Nuter jätkas „Sylvia“ liini  A.R. Gurney "Sylvia" Eesti Draamateatris.Draamateater , selline liimist lahti, äraväsinud, vaevatud abielumees. Nunnu äpu, ütlen ma selliste kohta. Lavapaari täht oli Külli Reinumägi. Milline suurepärase miimikaga näitlejanna, kord vaoshoitud Maggie ja siis tormakas ettearvamatu 21 aastane Julia.
Parima osa tegigi Reinumägi Julia rollis ja Egon Nuter meeldis mulle kõige enam kui ta mängis oma tütart Mollyt.
Lõpp oli selline kahtlane, kus need puuduvad sentimeetrid armastusest ülekantud tähenduses läbi mängiti. Kuna kavalehte ei ole, siis mina näiteks ei saanud aru, et see lõpustseen peaks justkui kordama detaili Sixtuse kabeli laemaalilt Michelangelo  "Aadama loomine".





Armas nukravõitu komöödia heade näitlejatega, suveõhtuks sobilik, kestab 2 tundi. 
Etendus toimub Vaba Lava proovisaalis, nii et suurt lava ma ei näinudki.Koht vahva, müürilt pildistasin Tšiili grafitikunstniku töö:

Tema töid saab vaadata ja tema kohta lugeda http://izakone.blogspot.com/.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar