26. oktoober 2015

Marie Kondo "Jaapani korrastuskunst .Korrastamise elumuutev vägi"

Marie Kondo
„Jaapani korrastuskunst. Korrastamise elumuutev vägi“
Inglise keelest tõlkinud Krista Eek
Tänapäev 2015
213 lehekülge.









Uudishimu oli suur, kangesti tahtsin seda raamatut lugeda. Tagantjärgi ei oska öeldagi, mida  ootasin. Vist imestasin, kuidas tavalisest koristamisest, asjade omale kohale asetamisest, tehakse maagiline jaapani korrastuskunst. Abi kodu korrastamiseks ma ei oodanud, aastatega on enda süsteem  paika loksunud.
Raamat on tore ja alguses lugesin hoolega, hiljem sirvisin usinalt. Tagantjärgi tarkusest ütlen, et oleks pidanud tagantpoolt ette alustama, siis oleksin lugenud olulisemaid peatükke kui esimesed 50 lehekülge.
Meelde jäi:
Korrastamine hõlmab kahte tegevust, asjade äraviskamine ning otsustus, kus allesjäänuid hoida.
Alustada tuleb äraviskamisest ja ühe raksuga.
Kui ese valmistab rõõmu, võib selle alles jätta.
Korrastada tuleb esemete kategooriate järgi, mitte näiteks tubade järgi. Kui on raamatute päev, siis kõik raamatud põrandale ja nüüd valima, mis alles jätta. Kõiki asju tuleb käes hoida.Tähtis ei ole see, et oleks vähe asju, vaid et allesjäänud asjad rõõmu valmistavad.
Kui elada asjade keskel, mis rõõmu valmistavad, muutub ka elu.

Enamik autori nõuandeid on keskendunud jaapani kliendile. Seetõttu ei saanud ma näidetest esiti aru. Meeletu prügikottide arv, mis koristuse käigus välja visati: 8 prügikotti riideid, 15 prügikoti täit, vend, kes ühe päevaga tõstis 200 raamatut oma toast välja jne. Prügikoti suurust ei õnnestunud mul välja selgitada, aga paljud toad, mida koristati, olid jaapanipäraselt väikesed – 7 tatami matti e.  siis 12 ruutmeetrit.

Asjade äraviskamise võlu on mulle tuttav, aga veel rohkem võlub taaskasutus. Elan raamatute keskel,neid aina lisandub ja neist loobuda pole eales tahtnud. Nii ongi, et kui lastelastele on koolis vaja raamatut, siis küsitakse vanaemalt. Ja nüüd, kui on oodata veel kahe lapselapse sündi, käis suvel majas suur titeriiete sorteerimine. Mul on suur maja, mahub palju.  

Koristamine ja puhastamine võib esineda ka obsessiv-kompulsiivse häirena. Raamatu autori puhul see võis nii ollagi, arvestades seda, mida ta oma lapse-põlvest jutustab. Ja kui see oli nii, näitab tema üliedukas raamat, kuidas puue enda kasuks tööle panna.
Samas võib ka asjade kogumine esineda sundkäitumisena, nii et tegevust on mõlematel.
Tore raamat. Tähtis ei ole see, kuidas voltida T-särke kokku ja kasutada kingakarpe hoidmiseks. Tähtis on filosoofia, mida autor jagab ning tema positiivne nakkav esitusviis. Kohandades raamatu mõttes oma kultuuriruumile, lisades elamispinnale juurde lapsed ning nende mänguasjad, on raamat kindlasti paljudele abiks. Autor lubab, et kuue kuuga on kodu korras ja ei lähe enam iialgi segamini.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar