8. märts 2016

"Perekonnavaled" kinos


„Perekonnavaled“
Stsenarist Valentin Kuik
Režissöörid Valentin Kuik ja Manfred Vainokivi
Operaator ja kunstnik Manfred Vainokivi
Kostüümikunstnik Anu Lensment, grimmikunstnik Kristel Kärner, helirežissöör Mart Kessel-Otsa, monteerija Kersti Miilen, produtsent Marju Lepp, tootja Filmivabrik.

Osades:
Tambet Tuisk










Roman Baskin








Eva Koldits











Ülle Kaljuste











Tõnu Kark, Jaanika Arum ja teised.
Filmitud on Pärnus (Kontserdimajas), filmis osaleb Pärnu linnaorkester, kelle koosseisu on poetatud ka näitlejaid, näiteks Ago Andersson ja Inga Salurand.

Laval on muusikute pere (isa, ema, tütar ja väimees) kogu oma mitmetahulisuses: isiklikud probleemid, loominguline tegevus ja armusuhted.

Dirigent Paul Levald saab orkestriproovis insuldi ja Pauli tütremehele Egon Reile pakutakse dirigendi kohta. Dirigendiks õppinud Egon võtab pakkumise vastu, püüab võita orkestri usaldust ja realiseerida oma loomingulisi kavatsusi. Koos orkestriga peab Egon üle võtma ka äia minevikusaladused, siiski mitte midagi erakordset. Sujuvalt astub Egon dirigendi kohale dirigendipuldis ja ka tema jälgedesse eraelus.

Näitlejatöö on väga hea. Roman Baskin  mängib dirigent Paul Levaldit. Tuli tuttav tunne, nägin teda kunagi „Orkestriproovis“ ja mulle väga meeldis. Filmis saab Baskin dirigendipuldis olla siiski vaid mõne minuti, rohkem tuleb tal mängida insuldi läbipõdenud vana meest.
Ülle Kaljuste mängib veenvalt dirigendi alkoholiga kimpus abikaasa Kiirat, vananevat daami.
Tütar Kristeli  osas on Eva Koldits, huvitav näitlejatar, keda harva lavalaudadel näeb. Meelde jäi ta teleseriaalist „Varjudemaa“, kus näitlejanna põhiliselt  nuttis. Tütremees Egoni osas on Tambet Tuisk, ambitsioonikas mees, kes mängleva kergusega haldab suhteskeeme.
Tegevuse taustaks on valdavalt klassikaline muusika, tuntud lood ooperist, operetist, orkester harjutab Beethoweni 7. sümfooniat. Muusikasõbrale sobib.

Film on lühike, ühe tunni ja viieteistkümne minuti jooksul antakse ülevaade sellest, kuidas ühest mehest, dirigendist, saab ratastoolis rauk  ja teisest  mehest dirigent. Osaliste suhtedraama jätab võrdlemisi külmaks, suhestumist tegelastega ei toimu. Film on eestlaslikult tuim, kerge võluva iroonilise vaatenurgaga. Sõbrannale ütlesin, et sa ei kaota midagi kui ei vaata, aga samuti siis, kui vaatad.


Üllatusena tuli mulle, et 2013 on Valentin Kuigilt ilmunud raamat „Perekonnavaled“.
Katkend raamatust „Sel ajal kui teised orkestrandid pille häälestavad, saab trompetist Egon Paalist orkestri dirigent. Esialgu küll ajutine ja sedagi kahepoolse suusõnalise kokkuleppe alusel.
„Meil ei ole vist mõtet ajutist lepingut teha,” ütleb Lindner, kelle kabinetis nad asjast räägivad. „Pikaajalist lepingut ei tahaks jälle enne teha, kui selgub, mis Paulist saab... Või mis sina arvad?” „Teeme nii, kuidas parem on.” „Kellele parem?” küsib Lindner.
„Orkestrile.”
„Orkester oleme me ainult kontserdi ajal ja proovis,” ütleb Lindner. „Palgapäeval oleme kolmkümmend kaks erinevate huvidega inimest. Ma pean juristiga nõu, kui sa lubad.” „Muidugi luban.” Lindner avab kirjutuslaua sahtli, võtab sealt kella. „See on Pauli kell, Reet leidis selle lavalt. Ma annan selle sinu kätte. Muuseas, Reeta meil tänasest enam ei ole.” „Kes siis nootidega tegeleb?” Lindner vaikib.“Sel ajal kui teised orkestrandid pille häälestavad, saab trompetist Egon Paalist orkestri dirigent. Esialgu küll ajutine ja sedagi kahepoolse suusõnalise kokkuleppe alusel.
„Meil ei ole vist mõtet ajutist lepingut teha,” ütleb Lindner, kelle kabinetis nad asjast räägivad. „Pikaajalist lepingut ei tahaks jälle enne teha, kui selgub, mis Paulist saab... Või mis sina arvad?” „Teeme nii, kuidas parem on.” „Kellele parem?” küsib Lindner.
„Orkestrile.”
„Orkester oleme me ainult kontserdi ajal ja proovis,” ütleb Lindner. „Palgapäeval oleme kolmkümmend kaks erinevate huvidega inimest. Ma pean juristiga nõu, kui sa lubad.” „Muidugi luban.” Lindner avab kirjutuslaua sahtli, võtab sealt kella. „See on Pauli kell, Reet leidis selle lavalt. Ma annan selle sinu kätte. Muuseas, Reeta meil tänasest enam ei ole.” „Kes siis nootidega tegeleb?” Lindner vaikib.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar