4. märts 2015

K&K Philharmoniker Johann Strauss kontsert-galaetendus Nordea kontserdimajas.



Johann Strauss kontsert-galaetendus 
Nordea kontserdimajas 03.03.2015
K&K Filharmoonikud
Muusikaline üldjuht  ja dirigent Georg Kendlinger
Austria K&K Ballett





Matthias Georg Kendlinger asutas koos Viini Riigiooperi ja Viini uusaastakontserdi koreograaf Gerlinde Dilliga 1998.aastal Austria K&K Balletti.
2002.aastal asutas Kendlinger oma sümfooniaorkestri  K&K Fiharmoonikud (K&K Philharmoniker)  ning 2003. aastal Kendlinger K&K ooperikoori. 


Seejuures on ta tuntud ka heliloojana, tema loomingut võib kuulata YouTube’s. 2006.aastal tegi oma debüüdi dirigendina.

Orkester K&K Filharmoonikud  annab aastas umbes 100 kontserti, orkestrisse  kuulub 70 professionaalset muusikut. Orkestri tihedast ajagraafikust annab aimu, et päev  enne Tallinna kontserti esinesid nad Helsingis ja veel päev varem Turus. Solarise kõrval tänaval seisid reas nende bussid. Meenus raamatust Otto Schneidereit. Johann Strauss ja linn ilusal sinisel Doonaul.,kuidas Johann Strauss oma orkestriga mööda Euroopat tuuritas. Ajalugu jätkub.

Kontserdi kava oli mitmekesine. Algas Josef Straussi „ Piduliku marsiga“. Kontserdi esimeses osas kõlas Josef Straussilt veel „Esimene ja viimane“ (Die ersten und letzten), mis  oli küll insenerist  helilooja  esimene töö, kandis numbrit op.1, kuid  ei jäänud viimaseks. Viimane tema nimekirjas on op.283.

Ülejäänud kava  koosnes Johann Strauss poja  töödest. Ettekantud sai tema op.1 „Mõttesalmid“  (Sinngedischte ), milles võis juba aimata tulevast „Ilusal sinisel  Doonaul“. Kavas oli sümfooniline pilt „Unenägu“ (Traumbild), mis meenutas ooperimuusikat, näiteks Puccinit.
Publik hakkas üles sulama kontserdi  esimese poole eelviimase (8.) loo ajal. „Csárdás, sedapuhku küll ooperist „Rüütel Pázmán“, mitte operetist „Nahkhiir“. Viini Filharmoonikutelt 1989. aasta uusaastakontserdil kõlas nii::



Teine kontserdipool oli elavam ja hoogsam. Elevust lisas timpanite taga istuv noormees, kes žongleeris timpaninuiadega ja polka „Tulevärk“ (Feuerfest) ajal tassis lavale alasi koos sepahaamritega. Straussi kontsertidel ikka tehakse vigurit, nagu ka uusaasta kontserdilgi. Siin K&K Filharmoonikud:


Orkester oli pehmekõlaline ja mängis tehniliselt täiuslikult, ütlen ma mitte-muusikuna. Küll  tahaksin lisada, et rutiinselt. Aga võib-olla saabki ainult nii Straussi mängida.  Ei oodanud ju keegi kontserdilt uut tõlgendust vaid ehtsat aegumatut Straussi, mida tõestas lisaloo „Ilusal sinisel Doonaul“ avahelide ajal vallandunud publiku aplaus.

Sellisel kontserdil on oluline emotsioon. Mina kuulsin Straussi kontserti Viini Muusikaühingu kuldses saalisMina Viinis 30.04.-04.05. 2.osa  ja seda elamust on raske korrata. Vaheajal mõtlesin, et kallis pilet ei tasunud end ära, Straussi võib kuulata ainult Viinis. Teisel kontserdipoolel leebusin ja sain oma emotsiooni kätte.

Peale vaheaega   märgiksin ära lustaka „Kunstniku kadrilli“ (Künstler-Quadrille).
 Ka siin K&K Filharmoonikud:

19. sajandil ei tõmmatud järske piire nn. tõsise ja meelelahutusliku muusika vahel. Mozart lisas oma ooperitesse tantsumuusikat ja Strauss tantsumuusikasse tänaseid klassikuid. Selle  juba Straussi poolt teise "Kunstniku kadrilli" (op.201) kirjutas ta 1858.aastal veebruaris toimunud kunstnike balli (Künstler ball) jaoks kasutades tantsu helikeeles teiste heliloojate hooajal mängitavaid teoseid.  Minagi tundsin ära Mendelssohni, Beethoveni, Mozarti, Chopeni ja  Weberi, küllap oli rohkemgi. Künstler-ball - Viini suures ballivaimustuses olid ballid juristidele, arhitektidele inseneridele, arstidele, kelle iganes jaoks.


Austria K&K Balletti koosseisus tantsib 5 paari koreograaf Viktor Litvinov (Kiievi Rahvusooper) juhendamisel. Nostalgilised ja humoristlikult lavastatud tantsud.
Tantsupaarid lisasid kontserdile visuaalset efekti ja tegid sellest tõelise  muusikalise etenduse.
Tantsunumbrid lisasid kontserdile visuaalset efekti ja tegid sellest tõelise  muusikalise etenduse.


















Hommikul autosse võtsin Viini filharmoonikute Straussi plaadi. Väga hea ja reibas ärataja ning päeva sissejuhataja. Tuleval aastal Viini!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar