14. juuni 2015

Zaz Tallinnas 13.06.2015.

Zaz’ i kontserdi piletid ostsin soovist kuulda prantsuskeelset laulu vastukaaluks ingliskeelsele mürale, mis raadiost tuleb.
Zaz sünninimega Isabelle Geffroy on 1980.a. sündinud prantsuse laulja ja laulukirjutaja, kelle lemmikstiilideks on džässmuusika ja šansoon. Alustas tänavamuusikuna, nüüd on edukaim prantsuse lauljanna maailma lavadel.

Tallinna kontsert oligi selline svingilik segu džässist, popmuusikast ja šansoonidest. 

Lauljannat saatis suurepärane saateansambel: kaks akustilist kitarri, süntesaator või elektriklaver, vahest ka akordion, kontrabass, trummid ja pasunamees, kes võlusid välja kütkestavaid helisid. Pille ma kahjuks ei tunne. Ainult ka selle saatebändi kontsert üksi oleks nauditav olnud.

Zaz on väga võluv artist, ääretult energiline, vahetu, särav, unustamatu käreda häälega. Zaz on nagu uljas Pariisi tänavapoiss Gavroshe! Talle sobivad nii kiired rütmid kui ka ballaadid. 

Minu süda lõi kõvemini just ballaadide ajal.
  

Artist rääkis ja laulis prantsuse keeles, kuid võttis vaevaks ette lugeda oma prantsuskeelse jutu tõlke eesti keelde. Seda tegi ta väga armsalt ( teatavasti meeldib eestlastele väga kui nende rasket keelt räägitakse), korrates raskemaid sõnu ja siiralt rõõmustades kui hakkama sai. Nii võitiski Zaz publiku südame ja saali „käimatõmbamine“ läks kiirelt. Kusagil poole kontserdi peal käsutas Zaz publiku seisma ja laulma: „Laulga! Laulga, ma ei kuula teid“.  Saalitäis rahvast seisis, tantsis, plaksutas ja kui kästi, laulis.  Ja see ei olnud puhtalt teismelistest ja noortest koosnev publik. Ka emmed ja issid, vanaemasid ja vanaisasid nagu meie, oli siiski vähem.
Hea et klassikalise muusika kontserdil ei ole vaja kaasa laulda, jääksin hätta.

Lauljanna rääkis, et Pariis ei ole ainult Arc de Triomphe ja Champs-Élysées ning just sellest oma Pariisist tahab ta jutustada. Novembris 2014 ilmus tema kolmas stuudioalbum „Paris„ ja paljud laulud olid pärit sellelt plaadilt.  Tallinna kontserdil müüdi T-särke, plakateid ja käepaelu, plaate kahjuks mitte. Plaati „Paris“ tahaksin endale.  Prantsuse keeles on mul vaid Natalie Dessay ja Michel Legrand’i „Entre elle lui“, vanad vinüülplaadid muidugi ka. Natalie Dessay on võrratu sopran ooperilavadel ja tema hääl imekaunis . Zaz võlub teistmoodi, oma robustsuse ja looduslähedusega.


Lauljannast kiirgav  elurõõm ja energia ning vahetu musikaalsus tegid  sellest kontserdist tõelise muusikaelamuse. Võrratu Zaz! Merci!


2 kommentaari:

  1. Õnneks on Zazi viimane plaat " Paris" müügil ka Eestis, Apollos näiteks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan! Kuulasin plaati YouTubest terve vihmase pühapäeva ja kaks õhtut järjepanu. Vist ei annagi järele ostukirele osta kõik raamatud, plaadid jms., mis mulle väga meeldivad , Kuulata saan niigi.

      Kustuta